Επιστροφή στα θρανία εν καιρώ COVID-19. Πώς προετοιμάζουμε τα παιδιά μας;

- psixologiaadmin
- 31.08.2020
- 0 Comment
- Άρθρα
Ο Αύγουστος έχει φτάσει στο τέλος του και η αντίστροφη μέτρηση για την νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει! Το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και η αρχή της νέας σχολικής χρονιάς μπορεί να αποτελέσει μια αρκετά στρεσογόνα περίοδο τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά, ιδιαίτερα φέτος που η διάρκεια αποχής από το σχολείο ήταν πολύ μεγαλύτερη και τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση.
Δουλεύοντας με το παιδί (ενισχύοντας την ανθεκτικότητα του και μαθαίνοντας του τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων του) μπορεί να βοηθήσει στην ψυχική υγεία ολόκληρης της οικογένειας.
Πιο κάτω προτείνονται κάποιες σημαντικές συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς ώστε η περίοδος αυτή να κυλίσει ομαλά:
- Εντάξτε σιγά σιγά την ρουτίνα που θα ακολουθεί η οικογένεια κατά την σχολική περίοδο: Ξεκινήστε το πρόγραμμα του ύπνου μια εβδομάδα πριν την πρώτη ημέρα στο σχολείο. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να συνηθίσει στο νέο πρόγραμμα και να μην του φανεί ξαφνική η αλλαγή. Οργανώσετε την σχολική τσάντα, τα σχολικά ρούχα κλπ ώστε να είναι όλα έτοιμα για την πρώτη ημέρα στο σχολείο και να συνηθίσει σιγά σιγά το παιδί την ”σχολική ρουτίνα”.
- Εάν το παιδί σας φέτος θα φοιτήσει για πρώτη φορά στο σχολείο ή θα φοιτήσει σε καινούργιο: Συχνά τα παιδιά που πρόκειται να αλλάξουν βαθμίδα εκπαίδευσης (από Δημοτικό στο Γυμνάσιο και απο το Γυμνάσιο στο Λύκειο) αναφέρουν ότι νιώθουν έντονο άγχος κυρίως για το ”άγνωστο”. Μία πολύ καλή τεχνική για να μειωθεί το άγχος του παιδιού είναι να επισκεφτείτε μαζί με το παιδί το σχολείο μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει ώστε να γνωρίσει τον χώρο. Μια βόλτα γύρω από το κτήριο σίγουρα θα βοηθήσει το παιδί να μειώσει το άγχος του. Τα μικρά παιδιά που πρόκειται να φοιτήσουν πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο ή στο δημοτικό ενδεχομένως να μην εκφράσουν λεκτικά το πως νιώθουν, οπόταν καλό είναι οι γονείς να ενθαρρύνουν το παιδί να εκφραστεί είτε μέσω συζήτησης είτε μέσω ζωγραφιάς… ούτως η άλλως η τεχνική γνωριμίας με το σχολείο (τουλάχιστον οπτικά) θα βοηθήσει στη μείωση του άγχους του, που ενδεχομένως να μην εξωτερικεύσει το παιδί.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει παρέα με τα παιδιά της γειτονιάς: Γνωριστείτε με τους γείτονες που έχουν παιδιά σε κοντινή ηλικία με το παιδί σας. Οργανώστε ένα πάρτι γνωριμίας στο σπίτι σας ή κάντε μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς, όπου συχνάζουν τα παιδιά από τα γύρω σπίτια (ακολουθώντας, πάντα, τα μέτρα κατά του COVID-19).
- Συζητήστε με το παιδί σας και ακούστε το με προσοχή: Κάντε μια κουβέντα μαζί με το παιδί σας για τις ανησυχίες του. Τί ενδεχομένως να τον φοβίζει ή να τον ανησυχεί. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει το παιδί να μοιραστεί το βάρος που ενδεχομένως βιώνει.
- Παραμείνετε ήρεμοι! Με αυτό το τρόπο θα μεταφέρετε στο παιδί σας την αίσθηση ασφάλειας.
- Γίνετε το σωστό πρότυπο για το παιδί σας: Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι τα παιδιά ακολουθούν και μιμούνται τις συμπεριφορές και αντιδράσεις των γονιών τους ειδικά σε καταστάσεις πολύ στρεσογόνες και δύσκολες.
- Καθησυχάστε το παιδί: Υπενθυμίστε στο παιδί ότι η οικογένεια του είναι υγιής και ότι όλοι μαζί θα κάνετε ότι μπορείτε (ακολουθούμε τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση κατά της πανδημίας) προκειμένου να παραμείνετε υγιείς, ασφαλείς και αγαπημένοι. Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράσει ελεύθερα (είτε μέσω συζήτησης είτε μέσα από ζωγραφιές) τα συναισθήματα και τις σκέψεις του.
- Μεταφέρετε το μήνυμα στο παιδί σας ότι το καταλαβαίνετε: Μεταδώστε στο παιδί ότι μια αλλαγή στη καθημερινότητα μπορεί να είναι δύσκολη αλλά παράλληλα και μια εξαιρετική εμπειρία. Δείξτε του να καταλάβει ότι γνωρίζετε τι νιώθει και ότι θα βρίσκεστε δίπλα του και θα περάσετε μαζί όλη αυτή την διαδικασία. Εξηγείστε επίσης πώς οτιδήποτε στη ζωή είναι δύσκολο δεν είναι και πάντα κακό. Ενθαρρύνετε το να έρθει αντιμέτωπο με τους φόβους του ή τις ανησυχίες του και να μην τα αποφεύγει.
- Διδάξτε στο παιδί τον τρόπο με τον οποίο κρατάμε αποστάσεις και τη σωστή χρήση μάσκας και αντισηπτικού!
- Διδάξτε στο παιδί τις βαθιές αναπνοές χαλάρωσης! Πατώντας εδώ https://bit.ly/2DcyWev θα βρείτε πως μαθαίνουμε στα παιδιά ασκήσεις χαλάρωσης μέσω των βαθιών αναπνοών και της συστηματικής χαλάρωσης.
- Επικεντρωθείτε στη θετική πλευρά της κατάστασης!
- Προσφέρετε αγάπη και στοργή!
- Ζητήστε βοήθεια από ειδικό: Εάν εντοπίσετε ότι το παιδί σας βιώνει έντονα συμπτώματα άγχους και ανησυχεί ιδιαίτερα για την επιστροφή στο σχολείο τότε θα ήταν βοηθητικό εάν επισκεπτόσασταν έναν ειδικό ψυχικής υγείας (π.χ. Σχολικό/ Εκπαιδευτικό Ψυχολόγο) ώστε να σας καθοδηγήσει για τον τρόπο που θα χειριστείτε την κατάσταση.
Το να είσαι γονιός δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση γι’ αυτό η καθοδήγηση ενός ειδικού μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητική και ευεργετική για έναν γονιό που νοιάζεται και αγαπάει το παιδί του! |
Τώνια Κάσινου
Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος
Βιβλιογραφία:
American Psychological Association
National Association of School Psychologist (NASP)