Προγεννητική Κατάθλιψη

Αρκετοί είναι εκείνοι που γνωρίζουν για την επιλόχειο κατάθλιψη. Πόσοι όμως γνωρίζουν για την προγεννητική; Ο ρόλος της μητέρας είναι ίσως ο πιο απαιτητικός ρόλος που καλείται να αναλάβει μια γυναίκα και συχνά αυτό την φοβίζει και την γεμίζει ανασφάλεια και άγχος. Ενώ αυτά τα συναισθήματα εμφανίζονται στις περισσότερες εγκυμονούσες, σε κάποιες από αυτές είναι πιο έντονα, επίμονα και καθιστούν την γυναίκα λιγότερο λειτουργική.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι, σύμφωνα με έρευνες, η προγεννητική κατάθλιψη είναι συχνότερη από την επιλόχειο αφού μία στις εφτά εγκυμονούσες βιώνει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της κύησης, ενώ μία στις δέκα γυναίκες την βιώνουν μετά τον τοκετό.

Αρχικά, οι ειδικοί υποστήριζαν πως η αύξηση των ορμονών στην εγκυμοσύνη λειτουργεί ως προστατευτικός παράγοντας κατά της κατάθλιψης, καθιστώντας έτσι την λεχώνα πιο ευάλωτη σε αυτήν. Σύμφωνα όμως με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, η εγκυμοσύνη διαταράσσει την  χημεία του εγκεφάλου και αυτή η απότομη αύξηση των ορμονών μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Επιπλέον, μία δύσκολη εγκυμοσύνη, οι αλλαγές που υφίσταται το σώμα, οι οικονομικές συνθήκες καθώς και η διαταραγμένη σχέση του ζευγαριού μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εγκυμονούσα. Κάποιες γυναίκες, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις της πρώτης ή μίας απρογραμμάτιστης εγκυμοσύνης, περνούν από μία κατάσταση παρόμοια με αυτή του πένθους, αφού συνειδητοποιούν ότι η ζωή τους έτσι όπως την ξέρουν, δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Έτσι πρέπει να αποχαιρετήσουν τις παλιές τους συνήθειες, τον τρόπο που έβλεπαν οι ίδιες τον εαυτό τους αλλά και τον τρόπο που τις έβλεπαν οι άλλοι.

Τα συμπτώματα της προγεννητικής κατάθλιψης έχουν διάρκεια τουλάχιστον δύο εβδομάδες και περιλαμβάνουν συναισθήματα θλίψης, συχνό κλάμα και απώλεια ενδιαφέροντος για τον εαυτό τους και τις δραστηριότητες που απολάμβαναν στο παρελθόν. Επιπλέον ο ύπνος διαταράσσεται (αϋπνία ή υπερυπνία) και η όρεξη για φαγητό μειώνεται ή παρατηρείτε υπερφαγία. Τέλος, εμφανίζεται μειωμένη συγκέντρωση και συναισθήματα αναξιότητας. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν σκέψεις που αφορούν τον θάνατο.

Όταν η κατάθλιψη δεν αντιμετωπίζεται θεραπευτικά μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για την έγκυο αλλά και το έμβρυο. Μία σοβαρής μορφής κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές τάσεις ή πρόωρο τοκετό. Έρευνες υποδεικνύουν την αυτοκτονία ως μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου γυναικών που εγκυμονούν. Παράλληλα, τα νεογνά από μητέρες που αντιμετώπισαν προγεννητική κατάθλιψη, μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένη ευερεθιστότητα λόγω των αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης. Αυτά τα ευρήματα συσχετίζονται και με την εμφάνιση ψυχοπαθολογίας στα παιδιά αυτά.

Πολλές φορές οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν συμπτώματα κατάθλιψης δυσκολεύονται να μιλήσουν για αυτά νιώθοντας ντροπή ή ενοχή. Οι εγκυμονούσες χρειάζεται να μην απομονώνονται και να συζητούν για τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους. Η πρώιμη θεραπευτική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτών από ειδικό είναι υψίστης σημασίας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ψυχική και σωματική υγεία τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου.

 

Νατάσα Παπαμάρκου
Κλινική Ψυχολόγος- Ψυχολόγος Υγείας

 


Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>