Μερικές σουμβουλές για όσους μένουν σπίτι!

Αναμφισβήτητα, τον τελευταίο ένα χρόνο τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη ζούμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Λόγω της εμφάνισης του Κορονοϊού όλοι μας χρειάζεται να μείνουμε σπίτι για ακρετό διάστημα.  

Με αφορμή λοιπόν αυτή τη κατάσταση έχω να προτείνω δημιουργικές δραστηριότητες και μερικές συμβουλές τις οποίες μπορείτε να ακολουθήσετε όσο είστε στο σπίτι, με ή χωρίς παιδιά!

Αρχικά είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε ψύχραιμοι και να κάνουμε υπομονή. Όταν είμαστε ψύχραιμοι μπορούμε να σκεφτούμε πιο λογικά και πιο θετικά από όταν βρισκόμαστε σε πανικό. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι για όσο διάστημα θα κρατήσει η καραντίνα μπορούμε να κάνουμε όσα πράγματα μας έλειπαν όσο είμασταν πιεσμένοι στη καθημερινότητα μας. Να οργανώσουμε την ντουλάπα μας, να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να γυμναστούμε, να οργανώσουμε την δουλειά μας…. ακόμα και να μιλήσουμε με φίλους. 

Οι γονείς χρειάζεται να δείξουν ψυχραιμία και υπομονή για όσο διάστημα κρατήσει η πανδημία γενικότερα! Οι γονείς είναι τα πρόσωπα με τα οποία το παιδί νιώθει ασφάλεια γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνουν οι ίδιοι το παιδί τους για το τι συμβαίνει, με απλά και κατανοητά λόγια χωρίς να δίνουν πολλές πληροφορίες, παρά μόνο τις αναγκαίες. Μέσα από τη συζήτηση με το παιδί σας μπορείτε να εντοπίσετε με ποιο τρόπο  αντιλαμβάνεται την καινούργια κατάσταση και να απαντήσετε τυχόν απορίες ή λανθασμένες ερμηνείες. Εάν το παιδί έχει απορίες, καλό είναι να απαντηθούν από τους ίδιους τους γονείς, διότι διαφορετικά το παιδί θα ψάξει σε άλλα μέσα. Τα μικρά παιδιά, διαθέτουν αρκετή φαντασία ώστε να δημιουργήσουν μόνοι τους τις απαντήσεις, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά θα ψάξουν στο διαδίκτυο, σε πιθανόν αναξιόπιστες πηγές και θα είναι εκτεθειμένα σε πληροφορίες οι οποίες πιθανόν να είναι πολύ περισσότερες από όσες χρειάζεται να γνωρίζει. Επιπλέον, οι γονείς αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους οπόταν πως ζητάμε από τα παιδιά μας να είναι ψύχραιμα εάν εμείς οι ίδιοι δεν το κάνουμε?

Εάν έχετε ήδη μιλήσει στο παιδί σας, καλό θα είναι να το επαναλάβετε, διότι τα μικρά παιδιά χρειάζονται επανάληψη και τα μεγαλύτερα πιθανόν να τους δημιουργήθηκαν επιπλέον απορίες μιας και η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται.

Πιο κάτω σας παραθέτω μερικές δραστηριότητες και ενέργειες που μπορείτε να ακολουθήσετε είτε μόνοι σας είτε με τον/την σύντροφο σας είτε με ολόκληρη την οικογένεια σας, προκειμένου να αξιοποιήσετε όσο καλύτερα μπορείτε τον ελεύθερο χρόνο στο σπίτι!

  1. Γεμίστε το βάζο σας με λουλούδια. Διακοσμώντας το σπίτι με λουλούδια μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία σας θετικά! Όταν θα επισκεφθείτε το σουπερμάρκετ για τα αναγκαία σας ψώνια αναζητείστε και λουλούδια. Σε πολλές υπεραγορές ακόμα και σε σουπερμάρκετ της γειτονιάς πουλάνε λουλούδια όπως γαρίφαλα και τριαντάφυλλα. Εάν δεν βρείτε στην υπεραγορά λουλούδια, στην επιστροφή σας για το σπίτι μπορείτε να περάσετε από το Ανθοπωλείο της γειτονιάς σας (ακόμη είναι ανοικτά). Μπορείτε να πάρετε λουλούδια τα οποία έχουν μεγάλη διάρκεια όπως τα Αθάνατα, τα Χρυσάνθεμα και τα Τριαντάφυλλα. Επιπλέον, αυτή την εποχή μπορείτε να βρείτε πολύ όμορφα λουλούδια κάνοντας μια βόλτα στην γειτονιά. 
  1. Ασχοληθείτε με τον κήπο ή την βεράντα σας. Εάν έχετε παιδιά εμπλέξτε και αυτά στην δραστηριότητα αυτή. Φυτέψτε ο καθένας στην δική του γλάστρα το δικό του δεντράκι ή λουλούδι (μια τέτοια δραστηριότητα μπορεί να κρατήσει πολλές ώρες!).
  2. Ευκαιρία για μαγειρική! Μπορείτε να φτιάξετε νόστιμα φαγητά με τον σύντροφο σας. Εάν έχετε παιδιά μπορείτε να φτιάξετε όλοι μαζί το αγαπημένο τους φαγητό. Η συμβουλή μου είναι να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να φτιάξουν το φαγητό ή το γλυκό με τον δικό τους τρόπο προσφέροντας την βοήθειάς σας μόνο όταν χρειάζονται πραγματικά βοήθεια και εποπτεύοντας τους για ασφάλεια. Μπορείτε επίσης να εμπλέξετε τα μαθηματικά και την ανάγνωση καθώς μαγειρεύετε. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά μαθαίνουν πιο εύκολα μέσα από δημιουργικό παιχνίδι και τη διασκέδαση παρά από τις κλασσικές μεθόδους μάθησης.

Έχω να σας προτείνω μια συνταγή πολύ εύκολη και γρήγορη- ανάμνηση από την δική μου παιδική ηλικία. Φράουλες με σαντιγί (morfast creamy- Ζαχαροπλαστική στιγμής).

  1. Βρείτε παλιές φωτογραφίες από ξεχασμένα άλμπουμ. Εάν έχετε παιδιά δείξτε τους φωτογραφίες από τότε που ήταν μωρά ή δικές σας φωτογραφίες από την νεαρή σας ηλικία.
  2. Δείτε παλιά οικογενειακά βίντεο. Εάν είστε παντρεμένοι είναι μια καλή ευκαιρία να δείτε το βίντεο του γάμου σας.
  3. Γράψτε γράμματα ο ένας στον άλλον και πείτε ότι θα τα ανοίξτε σε ένα χρόνο την ίδια ημέρα. Μια τέτοια δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τα παιδία να αναπτύξουν τις δεξιότητες γραφής τους.
  4. Κάντε ζωγραφιές για να τις κάνετε κορνίζα στο δωμάτιο ή για να τις στείλετε στον παππού και στη γιαγιά.
  5. Μάθετε καινούργια πράγματα. Για παράδειγμα μπορείτε να βρείτε το αλφάβητο της νοηματικής γλώσσας και μέσω βίντεο στο YouTube να μάθετε λέξεις και προτάσεις στη νοηματική γλώσσα. Διαβάστε και μάθετε περισσότερα για την κώφωση. Ένα άλλο παράδειγμα είναι να μάθετε περισσότερα για ένα θέμα που σας ενδιαφέρει και παλιότερα δεν είχατε χρόνο. Κάντε την έρευνα σας μέσα από έγκυρες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.
  6. Φτιάξτε αστείες κατασκευές στο σπίτι. Για παράδειγμα η πιο κάτω ετικέτα στο μπάνιο.
  7. Movie night: Ξεκινήστε καινούργια σειρά π.χ στο Netflix και κάθε βράδυ ετοιμάστε το σπίτι σαν αίθουσα κινηματογράφου (π.χ ποπ κορν, ανψυκτικά, αφίσες από ταινίες, χαμηλός φωτισμός κτλ…). Εάν έχετε παιδιά μπορείτε να τους προτείνετε το εξής: ”κάθε βράδυ θα διαλέγει ένας από εμάς την ταινία που θέλει να δούμε όλοι μαζί”.
  8. Καλέστε με βιντεοκλήση φίλους σας που ζούνε στο εξωτερικό ή σε άλλες πόλεις, τους οποίους έχετε καιρό να δείτε. Εάν έχετε παιδιά καλέστε με βιντεοκλήση φίλους τους από το σχολείο ή/ και τα ξαδέλφια τους. Έτσι θα τους δείξετε ότι δεν είναι μόνοι σε αυτό και ότι πολλά παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο ζούνε την ίδια κατάσταση.
  9. Παίξτε παιχνίδια: Γενικότερα θα ήταν καλό να αφήσετε τα παιδιά να διαλέξουν τα παιχνίδια που θέλουν να παίξουν και να τους ακολουθήσετε. Εάν όμως δείτε ότι δεν έχουν ιδέες μπορείτε να προτείνετε παιχνίδια από την δική σας παιδική ηλικία:
    1. Παίξτε στο σπίτι το κυνήγι του θησαυρού. Κρύψτε κάτι και θέστε δικούς σας κανόνες για το παιχνίδι.
    2. Καιρός για επιτραπέζια (π.χ Monopoly). Βρείτε όλα τα επιτραπέζια που έχετε φυλαγμένα και παίξτε κάθε μέρα με ένα.
    3. Παίξτε ΖΩΑ-ΦΥΤΑ-ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
    4. Παίξτε πάζλ με πολλά κομμάτια για εσάς και τον σύντροφό σας. Εάν έχετε παιδιά βρείτε ανάλογα για την ηλικία τους. Άλλωστε είναι πολύ δημιουργικό και βοηθάει στην ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων. Θα βρείτε παζλ κατάλληλα για όλες τις ηλικίες διαδικτυακά.
  10. Ευκαιρία για μαστορέματα. Φτιάξτε πράγματα που έχουν χαλάσει στο σπίτι τα οποία πριν δεν είχατε χρόνο. Μπογιατίστε το σπίτι! Εάν έχετε παιδιά αναθέστε τους το μπογιάντισμα του δωματίου τους. Αφήστε τους να επιλέξουν οι ίδιοι το χρώμα και να επιμεληθούν οι ίδιοι όλη τη διαδικασία. Ένα τέτοιο γεγονός αναπτύσσει την δημιουργικότητα τους και θα ενισχύει την αυτοπεποίθηση τους!
  11. Ξεκαθάρισμα ντουλάπας! Κάντε ένα ξεκαθάρισμα της ντουλάπας σας με τα ρούχα που χρειάζεστε. Μαζέψτε όσα ρούχα δεν χρειάζεστε και στείλτε τα σε ανθρώπους που τα χρειάζονται. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δήμο σας ή με την Μητρόπολη, ώστε να σας καθοδηγήσουν.
  12. Διαβάστε βιβλία. Εάν διαβάζετε συχνά βιβλία θα έχετε σίγουρα κάποιο ξεχασμένο στη βιβλιοθήκη σας που δεν το έχετε διαβάσει ακόμα γιατί ενδεχομένως δεν είχατε τον χρόνο να το κάνετε. Οι γονείς με αυτό τον τρόπο θα αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση στα παιδιά τους. Επίσης μπορείτε να βρείτε δωρεάν διαδικτυακά βιβλία στη σελίδα www.openbook.gr ή να παραγγέλλετε από βιβλιοπωλεία τα οποία θα σας φέρουν το βιβλίο στο σπίτι.
  13. Διαβάστε παραμύθια μαζί με τα παιδιά σας. Μπορείτε επίσης να τους προτείνετε να γράψουν το δικό τους παραμύθι και να το διαβάσετε όλοι μαζί το βράδυ.
  14. Οργανώστε δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά. Αφήστε τα μόνα τους να δημιουργήσουν.
  15. Εντάξτε τη γυμναστική στη ζωή σας. Μπορείτε να γυμναστείτε μαζί με τον σύντροφό σας, μαζί με τα παιδιά σας ή και όλη η οικογένεια μαζί. Εκτός από την γυμναστική που μπορείτε να ακολουθήσετε στο σπίτι μέσω βίντεο εκγύμνασης από το διαδίκτυο μπορείτε να γυμναστείτε και εκτός σπιτιού πηγαίνοντας βόλτα στη γειτονιά σας ή κάνοντας ποδήλατο.
  16. Αποκτήστε ένα νέο μέλος στην οικογένεια – ένα κατοικίδιο! Ένας σκύλος για παράδειγμα μπορεί να φέρει στην οικογένεια απέραντη χαρά και πολλές ώρες δημιουργικής ασχολίας. Αρκεί μόνο να είμαστε έτοιμοι και διατεθημένοι να τον φροντίζουμε  και να του φερόμαστε σαν το νέο μέλος της οικογένειας μας. Όταν έχετε παιδιά καλό θα είναι να κάνετε μια συμφωνία μαζί τους από πριν, ότι θα ενημερωθείτε και θα προετοιματείτε κατάλληλα για τις ανάγκες του και θα βάλετε ένα πρόγραμμα και θα ορίσετε στον κάθε ένα απο μια υπευθυνότητα (π.χ η μητέρα αναλαμβάνει το μπάνιο του, ο Γιώργος το φαγητό του κτλ…). 

Η συμβουλή μου για όσους μένουν σπίτι είναι να προσπαθήσουν να παραμείνουν ψύχραιμοι, δημιουργικοί και υπομονετικοί!

Όταν νιώσουμε ότι τα πράγματα ξεφεύγουν και δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τον εγκλεισμό στο σπίτι αλλά και γενικότερα την καινούργια κατάσταση, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουμε και να συμβουλευτούμε έναν ειδικό ψυχολόγο!

Τώνια Κάσινου

Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος


Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>