Επιστροφή στα θρανία. Πώς προετοιμάζουμε τα παιδιά μας.

Ο Αύγουστος έχει φτάσει στο τέλος του και η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στα θρανία ξεκίνησε! Το τέλος του καλοκαιριού και η αρχή της νέας σχολικής χρονιάς μπορεί να αποτελέσει μια αρκετά στρεσογόνα περίοδο τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά.

Οι γονείς προσπαθώντας να βγάλουν εις πέρας  τις διάφορες δυσκολίες της καθημερινότητας όπως η πίεση της δουλειάς, το νοικοκυριό κ.λ.π  μερικές φορές πιθανόν να αγνοήσουν τα σημάδια νευρικότητας ή άγχους που μπορεί να εκδηλώσουν τα παιδιά τους καθώς πλησιάζει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Δουλεύοντας με το παιδί (να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του και να μάθει τρόπους να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του) μπορεί να είναι ευεργετικό για την ψυχική υγεία ολόκληρης της οικογένειας.

Πιο κάτω προτείνονται κάποιες σημαντικές συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς ώστε η περίοδος αυτή να κυλίσει ομαλά:

  1. Να εντάξετε σιγά σιγά την ρουτίνα που θα ακολουθεί η οικογένεια κατά την σχολική περίοδο: Ξεκινήστε το πρόγραμμα του ύπνου μια εβδομάδα πριν την πρώτη ημέρα στο σχολείο. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να συνηθίσει στο νέο πρόγραμμα και να μην του φανεί ξαφνική η αλλαγή. Να οργανώσετε την σχολική τσάντα, τα σχολικά ρούχα κλπ ώστε να είναι όλα έτοιμα για την πρώτη ημέρα στο σχολείο και να συνηθίσει σιγά σιγά το παιδί στην σχολική ρουτίνα.
  2. Εάν το παιδί σας φέτος θα φοιτήσει για πρώτη φορά στο σχολείο ή θα φοιτήσει σε καινούργιο: Μία πολύ καλή τεχνική για να μειωθεί το άγχος του παιδιού για το άγνωστο είναι να επισκεφτείτε μαζί με το παιδί το σχολείο μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει ώστε να γνωρίσει τον χώρο. Μια βόλτα γύρω από το κτήριο σίγουρα θα βοηθήσει το παιδί να μειωθεί το άγχος του.
  3. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει παρέα με τα παιδιά της γειτονιάς: Γνωριστείτε με τους γείτονες που έχουν παιδιά σε κοντινή ηλικία με το παιδί σας. Οργανώστε ένα πάρτι γνωριμίας στο σπίτι σας ή κάντε μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς, όπου συχνάζουν τα παιδιά από τα γύρω σπίτια.
  4. Συζητήστε με το παιδί σας: Κάντε μια κουβέντα μαζί με το παιδί σας για τις ανησυχίες του. Τί ενδεχομένως να τον φοβίζει ή να τον ανησυχεί. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει το παιδί να μοιραστεί το βάρος που ενδεχομένως να βιώνει.
  5. Δείξτε στο παιδί σας ότι το καταλαβαίνετε: Μεταδώστε στο παιδί ότι μια αλλαγή στη καθημερινότητα μπορεί να είναι δύσκολη αλλά παράλληλα και μια εξαιρετική εμπειρία. Δείξτε του να καταλάβει ότι γνωρίζετε τι νιώθει και ότι θα βρίσκεστε δίπλα του και θα περάσετε μαζί όλη αυτή την διαδικασία. Εξηγείστε επίσης πώς οτιδήποτε στη ζωή είναι δύσκολο δεν είναι και πάντα κακό. Ενθαρρύνετε το να έρθει αντιμέτωπο με τους φόβους του ή τις ανησυχίες του και να μην τα αποφεύγει.
  6. Ζητήστε βοήθεια από ειδικό: Εάν εντοπίσετε ότι το παιδί σας βιώνει έντονα συμπτώματα άγχους και ανησυχεί ιδιαίτερα για την επιστροφή στο σχολείο τότε θα ήταν βοηθητικό εάν επισκεπτόσασταν έναν ειδικό ψυχικής υγείας (π.χ. Σχολικό/ Εκπαιδευτικό Ψυχολόγο) ώστε να σας καθοδηγήσει για τον τρόπο που θα χειριστείτε την κατάσταση. Το να είσαι γονιός δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση γι’ αυτό και η καθοδήγηση ενός ειδικού μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητική και ευεργετική για έναν γονιό που νοιάζεται.

Τώνια Κάσινου

Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος

Βιβλιογραφία:

American Psychological Association from: http://www.apa.org/helpcenter/school-rush.aspx#


Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>